8:00 - 20:00

Кошик порожній!

І пневматичні, і гідравлічні обприскувачі є механічними (тобто як «мотор» в них використовуються м'язи садівника або городника). 
  • 19 березня 2019 20:24:52
  • Відгуків: 0
Ви вже наварили на рік вперед варення та джему, закатали десятки банок з компотом та соком, перепробували всі рецепти пирогів та млинців з яблучними інгредієнтами, а запаси свіжих плодів усі не закінчуються? Тоді найкращий вихід із ситуації - приготувати сухофрукти. 
  • 11 березня 2019 21:40:59
  • Відгуків: 0
Наближаються теплі дні, а разом з ними - традиційні садово-городні роботи. 
  • 04 березня 2019 22:21:03
  • Відгуків: 0

Сушіння яблук

  • 11 березня 2019 21:40:59
  • Відгуки:0
  • Переглядів: 13064
  • 0

Ви вже наварили на рік вперед варення та джему, закатали десятки банок з компотом та соком, перепробували всі рецепти пирогів та млинців з яблучними інгредієнтами, а запаси свіжих плодів усі не закінчуються? Тоді найкращий вихід із ситуації - приготувати сухофрукти. Це найбільш зручний спосіб зберегти багатий урожай вашого саду, і до того ж дуже вигідний з погляду практичності.

Сушіння яблук - зовсім нескладний процес, що не вимагає багато часу і дозволяє отримати максимально корисний продукт харчування. Взимку з таких плодових «чипсів» варять смачні та ароматні компоти, додають їх у кашу та пиріжки, та й просто використовують як доповнення до щоденного раціону. Заготовляти в такий спосіб яблука дуже вигідно, оскільки вони:

  1. Досить тривалий час зберігаються;
  2. Займають мало простору, на відміну від громіздких скляних банок;
  3. Вимагають мінімум трудовитрат при правильному підході до процесу.

Якщо раніше сушіння яблук здійснювалося переважно на відкритому повітрі, на сонці, то зараз домогосподарки мають можливість використовувати для цієї мети спеціальне обладнання. Електросушарка для яблук стане чудовою альтернативою старим, дідівським способам, оскільки цей апарат не лише забезпечить усю сім'ю якісним продуктом, а й суттєво заощадить при цьому ваш час.

Як це правильно зробити?

Для заготівель підходять майже всі сорти яблук. Тут все залежить від особистих уподобань, хоча фахівці рекомендують вибирати кисло-солодкі сорти. Річ у тому, що солодкі яблука у вигляді сухофруктів мають менш виражений смак, порівняно з кислими. Тому найідеальнішими вважаються Антонівка, Апорт, Пепін.

Сама процедура сушіння яблук за допомогою електросушарки складається з наступних етапів:

1. Підготовка сировини.

Обробляти яблука найкраще порційно для того, щоб вони не встигли окислитися і потемніти. Оптимальною порцією буде кількість приблизно пів відра нарізаних яблук. Плоди добре миються й обсушуються. Потім їх потрібно нарізати невеликими часточками, ширина яких не повинна перевищувати 0,5 см. Багато господарок видаляють серцевину з кісточками, але якщо ви плануєте варити з сухофруктів компот, її можна залишити. Крім того, допускається також очищення плодів від шкірки, хоч і ця процедура необов'язкова. Як відомо, у шкірці яблук міститься більшість вітамінів, і тому не всі господині дотримуються цієї поради. Разом з тим, після висихання шкірка на яблучних чипсах набуває зайвої жорсткості, що також не завжди та не всім подобається.

У разі потреби яблука в процесі нарізування поміщають у розчин солі – таким чином ви вбережете їх надалі від різних комах, а самі сухофрукти у готовому вигляді матимуть гарний зовнішній вигляд. Розчин готується із розрахунку 1 ложка на літр води; розрізані яблука поміщаються до нього на 4 хвилини, після чого просушуються від зайвої вологи.

2. Сушіння яблук.

Після нарізування плодів підготовлена ​​сировина укладається у місткості електросушарки. Частки поміщають в один шар, вони не повинні щільно прилягати один до одного - так щоб залишалося місце для вільної циркуляції повітря.

Процес висушування відбувається близько 8-10 годин при температурному режимі 60-65 градусів. Варто відзначити, що час може змінюватись в залежності від сорту яблук, від ступеня соковитості сировини та товщини нарізки. У процесі готовності яблук необхідно контролювати, рекомендовано також час від часу міняти лотки місцями. Це тим, що у нижньому піддоні скибочки висихають швидше і тому виникає ризик пересушування сировини.

Крім того, якщо з якоїсь причини вам потрібно перервати процес сушіння, тоді піддони з сировиною необхідно витягнути з апарата, або ж просто залишити кришку відкритою. В іншому випадку недосушені яблука знову відволожаться.

3. Перевірка готовності

Щоб перевірити ступінь готовності продукту, потрібно притиснути пальцями часточку яблука. Вона не повинна виділяти вологу, прилипати до шкіри і бути пружною за тактильними відчуттями. Якщо шматочок ламається, отже, яблука пересушені, і наступного разу потрібно виділити менше часу на сушіння.

Готові сухофрукти виймаються з апарату, розсипаються на чисту поверхню для того, щоб вони повністю охолонули. Після цього сушені яблука зсипаються в тканинний мішечок, паперовий пакет або скляну місткість із щільною кришкою. Особливо «просунуті» господині вже знають, що краще зберігати сушіння, використовуючи при пакуванні її в банки вакуумну систему консервації Вакс.

До речі, целофанові кульки або посуд із пластику для такої мети не годяться, оскільки вони провокують появу комах та плісняви.

На завершення слід сказати, що переваги таких «зимових консервів» не викликають жодних сумнівів. Заготовляючи сушені яблука для себе та своєї сім'ї за допомогою електричної сушарки, ви поповните раціон смачною та здоровою їжею.

 
 
Залишити відгук  ↓
 
Ще ніхто не залишив відгуків.