Сушіння грибів
- 25 лютого 2019 22:03:57
- Відгуки:0
- Переглядів: 294
Заготівля продуктів на зиму передбачає багато різних способів. Один з них це консервування - поступово йде в минуле, тому, що продукти в результаті додавання оцтової кислоти та стерилізації виходять не завжди корисними для людського організму. Оптимальними методами з точки зору збереження вітамінів і мікроелементів на цей момент вважаються заморожування та сушіння. Але якщо заморожування вимагає спеціального місця та умов для зберігання продукту, то сушіння відрізняється більшою вигодою у цьому плані.
Електросушарка для грибів справжній помічник у домашньому господарстві
Якщо літо та осінь порадували вас дарами природи, то можна зробити запаси якісних продуктів на зиму за допомогою електричної сушарки. Сучасні моделі від різних виробників передбачають можливість заготівлі не тільки сухофруктів, але й інших, не менш корисних продуктів.
Хто не знає, наскільки смачними виходять страви із сушеними грибами? Ароматний суп, соуси, різні салати, запечені овочі, начинки для пирогів і тарталеток – все це можна готувати протягом усієї зими, якщо у вашій коморі буде певна кількість цього інгредієнта.
Сушіння грибів може проводитися практично в будь-якому пристрої, призначеному для дегідрації. Найголовніше при цьому – уважно вивчити інструкцію з експлуатації апарату, оскільки кожен виробник передбачає конкретний алгоритм дій. Потужності цілком вистачить 400-500 Вт. Також рекомендуємо придивитися до дуже важливої характеристики, як висота бортика, від неї залежить, якою саме висоти "шапка" зможе поміститися на лоток обраної сушарки для грибів.
В іншому ж процедура висушування грибів не відрізняється особливою відмінністю і відбувається за наступною загальною схемою:
1. Вибір сировини
Як правило, сушінню піддають практично будь-який сорт грибів. Разом з тим, якщо в результаті ви хочете отримати продукт відмінної якості, то тоді слід віддати перевагу трубчастим підвидам – підосичникам, підберезникам, маслюкам, моховикам та білим грибам. Висушені належним чином, вони мають приємний смак, на відміну від деяких інших видів. Наприклад, опеньки, лисички й рижики після висушування знаходять незначний, але важко виводиться гіркуватий присмак. І навпаки, вимочені сушені трюфелі та зморшки мають дуже непоганий смак.
Можна також заготовляти про запас і куплені в магазині. Але в будь-якому випадку сировина має бути свіжою, їстівною, не зіпсованою жуками та черв'яками й не сильно забрудненою. До речі, промивати гриби не рекомендується, тому що вони мають здатність сильно вбирати вологу. Їх потрібно уважно перебрати, ретельно очищаючи від сміття та зайвих домішок.
2. Нарізка
Підготовлені гриби нарізаються тонкими пластинками – не більше 5 мм завширшки. Слід зазначити, що дуже товсті шматочки не зможуть швидко добре просохнути, а надто тонкі після висихання стануть твердими. Тому в цьому випадку надзвичайно важливим є так званий розмірний баланс.
Для різання бажано використовувати ніж із нержавіючої сталі – тоді поверхня грибів не темнітиме. Слід знати, що повністю сушити їх в електросушарці неприпустимо – навіть найменші грибочки потрібно розрізати на платівки. Ніжки підберезників мало придатні для цієї справи, тому їх потрібно відрізати, у підосичників та білих видаляють лише нижню частину, а решту переробляють.
3. Сушіння грибів
Після нарізування шматочки акуратно укладаються в піддон сушарки так, щоб між ними була невелика відстань. Це дозволить нагрітому повітрю легко циркулювати у потрібному напрямку. Лотки закладаються в апарат, після чого встановлюється температура на рівні 50-55 градусів і час – від двох до восьми годин. Параметри, що виставляються, безпосередньо залежать від типу агрегату і ступеня нарізки продукту. Увімкнувши електросушку, ви можете спокійно займатися своїми справами - пристрій сам потурбується про процес.
Слід зазначити, що висушування грибів сприяє значній втраті їхньої маси. Зазвичай у результаті виходить трохи більше ніж 20% початкового обсягу підготовленої сировини.
4. Збереження
Зрозуміти, як правильно висушені гриби, зовсім нескладно. При згинанні вони не ламаються, а злегка пружини й зовні не виглядають вологими - значить, їх можна діставати з апарата. Готовий продукт характеризується відмінними смаковими якостями, має яскраво виражений приємний запах та чудово зберігає свої унікальні властивості досить тривалий час.
Зберігають висушені грибочки в заздалегідь підготовлених контейнерах, у прохолодному сухому та темному місці. Також з успіхом можна використати вакуумну систему консервації ВАКС, яка дозволяє зручно зберігати сушені продукти у скляних банках.
Електросушарка для грибів, плодів та ягід - чудове доповнення сучасної кухні. Завдяки такому агрегату процес заготівлі дарів лісу стає комфортним та швидким.